Time to Party (drugs)!

Time to party(drug)!

26 juli 2019

De zomer heeft zijn intrede gedaan en het festivalseizoen is daarmee losgebarsten. Naast alcohol worden de zogeheten partydrugs veel ingenomen en daar zitten risico’s aan verbonden, zeker met het warme weer.

Partydrugs is een verzamelnaam voor de soorten drugs die worden gebruikt tijdens het uitgaan. Denk hierbij aan onder andere XTC, cocaïne en GHB. Dit zijn tevens de soorten die het vaakst genuttigd worden op festivals, vandaar ook dat de handel hierin erg veel voorkomt.

Vooral die handel is waar het in beginsel vaak fout gaat omdat de samenstelling van een pil bijvoorbeeld niet wordt gecontroleerd. Dit heeft als gevaar dat er ‘foute pillen’ in omloop zijn die nare reacties kunnen veroorzaken bij inname ervan. Dergelijke drugs op straat kopen of van een onbekende brengt dus altijd een groot risico met zich mee. Er zijn verschillende instanties waar men anoniem drugs kan laten controleren op een eventuele verkeerde samenstelling, zoals bij Jellinek en de GGD.

XTC
Een van de meest bekende en gebruikte partydrug is XTC. Deze drug komt meestal voor in de vorm van een pil waarvan de vorm kan verschillen. Zo vindt men ze in allerlei kleuren en vormen. Ook staat er vaak een herkenbaar logo op. Het meest voorkomende logo is vooralsnog de smiley, maar ook het Superman-logo of een kroontje komen voor. Let erop dat men na gebruik van XTC genoeg drinkt, maar niet meer dan één glas water per uur.

Cocaïne
Een andere populaire partydrug is cocaïne, ofwel coke. Deze drug wordt over het algemeen gesnoven en geeft een opgewekt, energiek en vrolijk gevoel. Dit gevoel is vaak van korte duur, wat ervoor zorgt dat het veelal meerdere keren tijdens hetzelfde evenement wordt gebruikt.

Coke is erg verslavend, kan allerlei psychische effecten hebben (zoals verwardheid, achterdocht of zelfs agressiviteit) en heeft negatieve gevolgen voor het hart en de ademhaling. Als de coke verkeerd valt is dat te herkennen aan een onrustig, angstig en achterdochtig gevoel dat kan escaleren tot een echte waan. Een behoorlijke overdosis kan zelfs de dood tot gevolg hebben.

GHB
Ook GHB wordt doorgaans gebruikt als partydrug. Dit is een verdovend middel dat vroeger gebruikt werd als narcosemiddel bij operaties. Vanwege de gevaarlijke bijwerkingen is dat nu verboden maar het wordt nog wel gebruikt als drug. Bij een kleine dosering krijgt men een ontspannend en plezierig gevoel.

Bij een hoge dosering kan de gebruiker erg slaperig worden en zelfs bewusteloos raken. Dit kan hersenschade tot gevolg hebben. Het probleem is dat de hoeveelheid die gewenste effecten oplevert heel dicht ligt bij de hoeveelheid die bewusteloosheid oplevert. Een combinatie met alcohol kan tot overgeven leiden.

Alarmsignalen
Verschillende symptomen kunnen duiden op een overdosis drugs of inname van een foute pil. Voorbeelden hiervan zijn een trage of juist snelle ademhaling, pijn op de borst, hartkloppingen, verward gedrag en tekenen van oververhitting of onderkoeling. Maar ook bewusteloosheid, een epileptische aanval, delier of wanen kunnen alarmsignalen zijn. Bij dergelijke symptomen is actie geboden. Bel bij signalering van een van deze tekenen direct 112 en bewaak de vitale functies van het slachtoffer.

Eerste Hulp
Eigenlijk is het bij het verlenen van Eerste Hulp niet zozeer van belang precies te weten welk soort drug het slachtoffer heeft gebruikt. Vaak is er sprake van combinatiegebruik waarbij stimulerende en verdovende middelen gelijktijdig worden ingenomen. Het is dus niet zinvol een slachtoffer onder druk te zetten om te achterhalen wat hij/zij heeft ingenomen.

Zorg voor een veilige en rustige omgeving voor zowel het slachtoffer als uzelf. Het is hierbij van belang dat u rust uitstraalt en een open en begripvolle benadering heeft. Hierdoor komt het slachtoffer zelf ook tot rust. Help altijd met z’n tweeën en laat het slachtoffer nooit alleen.

Dit artikel is mede tot stand gekomen met de hulp van “EHBDD (Eerste Hulp bij Drank en Drugs)”. Deze organisatie is ook op de Studiedag 2019 aanwezig met een workshop én een stand. Ze geven graag meer informatie en staan altijd klaar voor alle vragen en gedetailleerde uitleg.

Getagd . Bladwijzer de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *